
Індекс Борша в щорічних умовах зростав на 27%, досягнувши 196 Гривніас. Зростання цін на м’ясо зростає.
У червні ціни на м’ясо значно зросли в Україні, тоді як вартість молодих овочевих продуктів та яєць зменшується. Про це повідомлений Під час продовольчого моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу, опублікованому в понеділок, 16 червня.
Ціни на овочі минулого врожаю продовжують зростати. Індекс Борша за місяць зменшився на 12%, але в річному вимірі зросли на 27%, досягнувши 196 UAH. Це 26 UAH дешевше, ніж минулого місяця, коли вартість страви становила 222 Уаа.
Аналітики зафіксували найбільші зміни на ринку м’яса, де ціни зросли вгору. Зокрема, яловичина (гулаш) зростала на 6% на місяць до 336 UAH/кг, що на 20% дорожче, ніж минулого року.
Куряатин продемонстрував ще більш швидке зростання: філе зросла на 11% до 222 UAH/кг (+39% на рік), стегно – на 28% до 154 UAH/кг (+39% на рік) та туші – на 25% до 110 UAH/кг (+42% на рік).
У той же час, ціна свинячих коктейлів залишалася стабільною на рівні 330 UAH/кг, що, однак, на 31% вище, ніж минулого року. Значне зростання ціни курки частково пояснюється збільшенням вартості корму, яловичина стає дорожчою на тлі обмеженої пропозиції.
У той же час, ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: продукти нового врожаю стають дешевшими, а старий стає дорожче. Вартість цибулі в роздрібній торгівлі досягла 40 UAH/кг, що на 33% більше місяця тому, а на 32% дорожче, ніж минулого року.
Стара картопля коштує в середньому 38 UAH/кг, додаючи 10% на місяць (+33% на рік).
У той же час на ринку з’являються овочі нової культури, яка чинить тиск на ціни. Отже, молода капуста впала на 66% на місяць до 25 Уаа/кг (але на 64% більше, ніж минулого року). Ціни на огірки продовжують знижуватися – на місяць на 18% і в середньому становить 65 UAH/кг, що на 11% дешевше, ніж минулого року. Помідори зберігаються на стабільному рівні – близько 99 UAH/кг, що на 12% більше року тому.
За останній місяць молочний сегмент демонструє стабільну динаміку цін, що пояснюється збільшенням пропозиції сировини. Наприклад, молоко впало на 2% до 54,3 UAH на 900 мл, вершки – на 6% до 33,3 UAH на 200 г, а твердий сир був трохи доданий у ціні (+1%) і коштує 631 UAH/кг.
Ціни на продуктові продукти також стабільні через достатні обсяги виробництва на ринку та рівномірний попит. Наприклад, соняшникове масло впало на 2% до 75,3 UAH на 850 мл, і цукор – на 1% до 32,7 UAH/кг.
Також на курячих яйцях спостерігається незначне зниження цін. Яйця категорії C1 на місяць падали на 5% до 68,9 UAH на десять, хоча в щорічному вимірюванні їх вартість залишається на 79% вище.
Нагадаємо, що середня ціна великоднього набору в Україні в квітні становила 1124,77 UAH, що на 17% більше порівняно з 2024 роком.
Новини від Кореспондент.net У Telegram та WhatsApp. Підпишіться на наші канали https://t.me/korrespententnet І WhatsApp